Meglepetés e kötetnyi költemény

József Attila születésnapja a magyar költészet napja. Az ilyenkor szokásos lillafüredi megemlékezés az idén elmarad, és későbbi időpontra halasztják a budapesti Versmaratont is, ahol Az év versei 2020 című antológia szerzői olvasták volna fel saját műveiket. A Miskolcon élő vagy a megyéhez kötődő szerzők közül Fecske Csaba, Serfőző Simon és Vass Tibor versei kerültek be a gyűjteménybe.
 

Miskolcon hagyományosan a könyvtárosok szervezik a költészetnapi városi ünnepséget Lillafüreden, József Attila emléktáblájánál és szobránál. Mivel az idén április 11. nagyszombat, április 9-én tartottuk volna a megemlékezést. Ekkor gratuláltunk volna a felkért ünnepi szónoknak, Szentmártoni János József Attila-díjas költőnek is ahhoz, hogy az idén „babérkoszorús” lett. Igaz, még nem vehette át a díjat, mivel a koronavírus-járvány miatt már a március 15-i ünnepségek is elmaradtak.
Szentmártoni János visszatérő vendég a megyénkben. Évek óta rendszeres résztvevője, szervezője a Tokaji Írótábornak. Legutóbb 2020. január 22-én, a magyar kultúra napján járt Tokajban (képünkön). Ő tartotta az ünnepi beszédet a városi rendezvényen. Természetesen elsősorban a kultúra, a magyar kultúra fontosságáról, jelenlegi helyzetéről beszélt, de mint a Tokaji Írótábor elnöke arról is szólt, hogy az idei tanácskozás főtémája a trianoni katasztrófa irodalmi és társművészeti megjelenése, lenyomata lesz. Akkor még nem gondolhatott arra, hogy ebben az évben más témája is lehet majd az irodalomnak. A költészet napjának hetén a Magyar Írószövetség honlapján is megjelent az Előretolt Helyőrség szerkesztősége, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség pályázati felhívása írók, költők számára. A címe: Karantének…

Az év versei – tavalyról

Az év versei 2020 – ez a címe a Magyar Napló kiadásában megjelent antológiának. Zsille Gábor József Attila-díjas költő, szerkesztő az előző évben különböző irodalmi lapokban megjelent magyar szerzők verseiből állította össze a kötetet. Tehát nem igazán a 2020-as, hanem a 2019-es esztendőhöz kapcsolódnak ezek a versek. Szomorú tény, hogy a kötetben szereplő költőink közül sokan nem érték meg az antológia megjelenését. Dobozi Eszter, Tarbay Ede, Térey János már tavaly elment, Makkai Ádám és Tornai József pedig az idén januárban hunyt el.
A 2019-es esztendőt idézi Az év versei 2020 című kötetben az is, hogy több Ady Endrének ajánlott, az ő emléke előtt tisztelgő költemény került be a válogatásba. Ennek az az egyszerű oka, hogy a 100 éve, 1919-ben elhunyt költő tiszteletére 2019 Ady-év volt, és több irodalmi lap adott ki Ady Endre-emlékszámot.
Az idén 90 költő művei kerültek be az antológiába. A szerzők közül a legidősebb a 92 éves Lator László, a legfiatalabb pedig a 19 éves Nagy Lea. Az örök hátrányos helyzetben lévő költő pedig maga a szerkesztő, Zsille Gábor. Nyilván maga sem tartaná etikusnak, ha a saját verseiből is beválogatna néhányat Az év versei antológiába.

Három meg három a kilencvenből

A Miskolcon élő vagy a megyéhez kötődő szerzők közül Fecske Csaba, Serfőző Simon és Vass Tibor alkotásait válogatta be Zsille Gábor Az év versei 2020 című kötetbe.
Fecske Csaba József Attila-díjas költő Szögligeten született, 14 éves korában került Miskolcra, itt tanult, itt dolgozott, több mint fél évszázadig élt ebben a városban, tavaly költözött Arnótra.
A Kossuth- és József Attila-díjas Serfőző Simon Zagyvarékason született, az utóbbi években már Budapesten él, de Miskolcon lett szerkesztő, kiadóvezető, évtizedekig jelentős szerepe volt az itteni irodalmi életben.
A József Attila-díjas Vass Tibor Miskolcon született, itt élt, de évek óta a városhoz közeli Hernádkak lakójaként szerkeszti a Spanyolnátha című művészeti folyóiratot.
Az év versei 2020 című antológiában olvashatjuk Székelyhidi Zsolt verseit is. Ő ugyan Debrecenben született és állandó lakosként soha nem élt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a miskolci Nagy Lajos Király Magánegyetemen tanult, és jelenleg a Spanyolnátha művészeti folyóirat főmunkatársa.
A tokaji születésű Papp Tibor József Attila-díjas költő (képünkön) versei már nem kerülhettek be ebbe a válogatásba, mivel 2018-ban elhunyt, de Turczi István Csöndgenerátor című versének köszönhetően az ő munkássága is megjelenik a kötetben. Papp Tibor 1957-ben hagyta el Magyarországot, 1962-től szerkesztette Párizsban a Magyar Műhely című irodalmi, kritikai és művészeti folyóiratot. Több mint harminc könyvet írt, önéletrajzi ihletésű regényeket, verseket, vizuális költeményeket, esszéket és tanulmányokat. Jelentős szerepe volt a világirodalom számítógépes költészetében is. Az ő alkotása az első magyar automatikus versgenerátor. Erre utal a Turczi István által írt vers címe is.
Turczi István József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, a Parnasszus folyóirat szerkesztője  állandó résztvevője a Tokaji Írótábornak. Bizonyára innen (is) ismerhette Papp Tibort, aki szintén mindig eljött Tokajban, amíg jöhetett. Sőt, azután is ott volt. Rónai-Balázs Zoltán költő az Irodalmi Jelenben 2018. augusztus 17-én közölt írótábori beszámolójában írja: „…jelen volt posztumusz Papp Tibor költő, az avatgárd nagy öregje. Ő meghalt, de előtte annyira itt volt, hogy most is itt van…”
Az év versei 2020 című antológiában még nagyon sok olyan szerzőt találunk, akik állandó résztvevői a Tokaji Írótábornak. Valamiképpen az ő költészetükben is megjelennek az itteni élmények. Érdemes ezeket az utalásokat is megkeresni, felfedezni az antológiában.