Őszikék, mécsvirágok, bogáncsok

Játékunkban olyan verses virágok szerepelnek, amelyek többsége ősszel nyílik. Szedtünk belőlük egy csokorra valót, persze csak gondolatban, mert van köztük mérgező is. Játsszon velünk! Érdemes újra elolvasni ezeket a verseket, megcsodálni az évszak jellegzetes virágait! Azok közül, akik helyesen válaszolnak kérdéseinkre, és október 15-ig beküldik a megfejtést a jatek@rfmlib.hu e-mail-címre, a három legszerencsésebb ingyenes beiratkozási lehetőséget nyer könyvtárainkba.
 

1. Arany János Őszikék című versciklusának címadó költeményéből kiderül: „… e néven virágok / Vannak ősszel, és – csibék.” Milyen színű virág az őszike?

2. Arany János a Gyulai Páltól kapott „kapcsos könyvbe” írta az Őszikéket. Hol őrzik ma ezt a kéziratot?

3. Az őszike az őszi kikerics népies neve. Petőfi Sándor a Virít a kikerics című versét viszont tavasszal írta, amikor a magyar kikerics virágzik. Milyen színű a magyar kikerics?

4. Ki fordította magyarra Apollinaire: Kikericsek című versét?

5. Milyen színű kikericsek virítanak az Apollinaire-versben?

6. Radnóti Miklós A mécsvirág kinyílik című verse is az őszt idézi. A mécsvirágon kívül milyen növények szerepelnek még ebben a versben?

7. Tompa Mihály Mécsvirág című versében megírta a fehér és a piros mécsvirág találkozását. Tompa Mihály melyik kötetében jelent meg először a Mécsvirág?

9. „Lilabóbitás útszéli gyom, árokpart árva éke” – kezdi Szamártövis című versét Szabó Lőrinc, majd bogáncsnak is nevezi ezt a növényt. De ki írta a juhászkutyáról szóló Bogáncs című regényt?

10. Mi történt a virágokkal Vas István Rapszódia egy őszi kertben című versében?