Porból lettünk – ez a Földünk

„A könyvtárak az emberért – felelősség a Földért” – ez a mottója az idei Országos Könyvtári Napoknak. Ehhez kapcsolódik dr. Dobos Endre egyetemi oktató 2019. október 2-án, szerdán délután fél 5-kor kezdődő Porból lettünk – ez a Földünk című ismeretterjesztő előadása a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Ismerjük-e a Földet, amelyen élünk? Mit tudunk a földről, amelyen járunk? Akik a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának hallgatói, az évek során a gazdaság- és etnikai földrajztól a légkörtanig és a csillagászati földrajzig, valamint a térinformatikáig számtalan földtudományi ismerettel, így talajtannal is foglalkoznak. Ennek jelentőségéről, az egyetemen folyó talajtani kutatásokról is beszél majd dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem Földrajz–Geoinformatika Intézetének tanszékvezető egyetemi docense a könyvtári előadáson.  Az itt folyó tudományos munka sikerének egyik bizonyítéka, hogy a miskolci szakemberek az idén tavasszal Brüsszelben vették át a nemzetközi Horizon 2020 kutatási pályázat, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége (European Landowner’ Organization) „Land and soil management” díját.
(A képen Dobos Endre és Drew Hemment, a skóciai Dundee Egyetem professzora)
A győztes projekt egy társadalmi alapú, önkéntes adatgyűjtésen alapuló talajnedvesség-monitoring hálózat kiépítését tűzte ki céljául, amely adatot szolgáltat az Európai Űrügynökség részére, a talajhasználók felé, valamint a klímakutatás számára. Az optimális, talajkímélő és talajjavító, tudatos talajhasználaton, valamint a felelős, környezettudatos talajművelési technikák, technológiák elterjesztésén kívül a társadalmi bevonódás, érdekeltté tétel számos elemét dolgozta ki a projekt.
Minderről bővebben a 2019. október 2-án, szerdán délután fél 5-kor kezdődő előadáson a könyvtárban.